selleri.de

En plats för sveriges linnister.
It is currently Wed Apr 30, 2025 23:55

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 226 posts ]  Go to page Previous 110 11 12 13 1416 Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Tue Aug 14, 2007 15:44 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Thu Apr 29, 2004 11:35
Posts: 1217
Location: Stockholm
young wrote:
Tror mig ha läst någonstans att 70% av smak mm försvinner om man är lat och använder det alternativet.
Å fasen. Enda gången jag testade pods så var det inte så himla kul smak. För att anknyta till Linnofils resonemang att automatmaskiner håller en lägre jämn nivå än manuella, så anser i alla fall jag att om en manuell typ Gaggia Classic är 10 (naturligtvis finns bättre maskiner, men jag säger 10 i detta exempel!) och automatiska får 8 så får pods 5...
young wrote:
Angående bönor så måste jag rekommendera Monteriva´s scuro napoli, gillar du keltik kommer du att älska den!
Kul tips, skall ta och testa!


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Wed Aug 15, 2007 08:43 
Insyltad Medlem
Insyltad Medlem

Joined: Tue Jul 13, 2004 07:58
Posts: 192
Location: Stockholm
Det verkar som att slutsatsen drar åt en bra kvarn och en bra manuell maskin. För mig blev det en Gaggia Classic och en La Pavoni kvarn.
Mkt nöjd med dessa men jag gör få mjölkskumningar. Lite låg skumningskapacitet i Classicen om man ska säga nåt imot den.

Mera forskning finns här...
http://www.riktigtkaffe.se/


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Wed Aug 15, 2007 14:33 
Avancerad medlem
Avancerad medlem
User avatar

Joined: Fri Nov 14, 2003 21:50
Posts: 362
[/quote]Nej, det bökiga var att komma på hur jag skulle göra! Man måste nämligen skruva upp en skruv ett par varv tills den "går över" en annan skruv vars huvud spärrar en från att fortsätta vrida. På så sätt går det att fortsätta att vrida medsols för att få bönorna finare malda. Man behöver inte oroa sig för att vrida för mycket så att kvarnhjulen skär i varann, för så fint vill man inte mala ändå!

Om du lyfter bort behållaren för kaffebönor så borde du upptäcka vilken skruv det rör sig om. Den är liten och svart. Man måste dock ha en väldigt liten insexnyckel för att kunna skruva![/quote]

Tackar för infon!


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Wed Aug 15, 2007 15:55 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem
User avatar

Joined: Thu Dec 01, 2005 14:59
Posts: 1142
Location: Göteborg, Sveriges framsida!
bauta wrote:
Mera forskning finns här...
http://www.riktigtkaffe.se/
Tack för tipset! Även om det ställde till en del problem. Jag hade i princip bestämt mig för en Isomac Giada eftersom den är snyggare och i övrigt likvärdig med Gaggia'n. Men det var bara vad jag trodde... Efterforskningar på ovan citerat forum gav mer på fingrarna. Isomac har tydligen inte samma kvalitet och saknar den för rengöring så viktiga trevägsventilen. Ändå påstår Isomac själva att den ska vara ovanligt lätt att rengöra? På forumet var även Rancillio Silva populär. Kanske ett altarnativ till Gaggia,? Men den går inte att köpa i Gbg, så det får nog vara. Dyrare och fulare (i min frus ögon) är den också.

Allt pekar nu på att jag bör köpa en Gaggia Baby Ivory. Men... Nu finns förstås Baby Twin varianten med touchknappar och snabbare mjölkskumning, Baby Class D med touchknappar och doseringsautomatik och Baby D med bara doseringsautomatik. Baby Twin känns som det enda vettiga att alernativet till en Baby Ivory då alla andra har nackdelen att de inte är vita. Ibland underlättar det att ha valmöjligheter, ibland inte! Den berömda "Aftonbladet eller Expressen" känns ganska aktuell just nu... Jag hoppas fortfarande att jag kan åka och kika på en Isomac, för säkerhets skull, innan jag slår till. Kvarn får jag nog avvakta med av ekonomiska skäl. Provar min befintliga och jämför med pods. Är pods bättre vet jag att kvarnen ska ut!


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Aug 16, 2007 22:18 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Mon Jul 25, 2005 10:53
Posts: 812
Location: Visby
Kul med lite action i kaffetråden!

Linnofil, självklart skall du ha en halvautomatisk maskin! Med en sådan och en ordentlig kvarn, dvs en med malskivor, är det enkelt att efter lite övning slå i princip alla helautomatiska maskiner på fingrarna. Konsumtionen av espresso ute på stan minskar samtidigt eftersom det helt enkelt blir bättre hemma (Inte konstigt med tanke på hur många "baristor" som slarvar med något som egentligen är ganska enkelt bara man vet vad/hur man gör...).

Jag har tyvärr inte koll på Gaggias senaste maskiner, men kör själv med en Gaggia Classic (Med moddat ångrör) i kombination med en Gaggia MDF-kvarn. Rancilio Silvia är i princip i samma nivå och då slipper man dessutom modda ångröret. Rancilio har även en kvarn, Rocky, som liknar MDF:en men som har mindre steg mellan malningsgraderna vilket kan vara en fördel ibland. Det brukar förresten inte vara helt omöjligt att få ett "paketpris" om man köper både maskin och kvarn från samma tillverkare!

Utöver ovanstående behöver du en tamper. Vanligtvis medföljer det en plastvariant med maskinen vilket tyvärr är lika med skräp.
monkeydevil wrote:
Min mjölk blir skummig, som med ett skumlock. Men jag vill ha den mer krämig! Någon som kan ge något bra tips? :?:
Jag börjar alltid dagen med en härligt krämig cappu och efter lite träning får jag numera riktigt härligt mikroskum med min moddade Classic! Jag brukar köra med kall kanna (förvaras i kylskåpet) och givetvis kall mjölk. Börjar med röret långt under ytan, vrider på ångan och håller i 3-5 sek. Innan röret börjar "skrika", sänker jag kannan så att munstycket hamnar precis under ytan. Mjölken skall virvla runt munstycket och det skall låta ungefär som om du river papper (!). Kannan sänks i takt med att skummet bildas. När jag har blåst in tillräckligt med luft brukar jag sen höja kannan liite så att munstycket hamnar några mm under ytan för att stabilisera skummet och ge det där glänsande mikroskummet. Avslutningsvis sänker jag röret till ursprungsläget, dvs långt under ytan, och stänger av ångan innan jag tar bort kannan från ångröret.

Om mjölken "separerar", dvs mjölken och skummet skiljs åt, brukar det gå att reparera genom att snurra mjölken i kannan och slå kannan mot underlaget lätt några gånger.

På YouTube finns det en hel del filmer med mjölkskumning, latte-art etc som kan vara lärorika!


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Fri Aug 17, 2007 16:44 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem
User avatar

Joined: Thu Dec 01, 2005 14:59
Posts: 1142
Location: Göteborg, Sveriges framsida!
Här kommer mer action i Kaffetråden!

Så var ett nytt besök avklarat. Denna gång till Magasin 11 som bl.a. säljer Isomac och Ascaso. Jag var mest där för att kolla in Isomac Giada. Personalen var trevlig, men jag uppfattade inte personalen som riktigt lika kunniga som hos Kaffemaskinen. (Kan lika gärna vara att de har en annan mindre "teknisk" försäljningsstil.) De rekomenderade en halvmanuell Ascaso Duo (med dubbla kokare) för 10990 kr och en kvarn från Isomac "Prof Inox" för 1790 kr. Totalt ca 14 tusen med alla tillbehör. (Tamper, sumplåda, mjölk-kanna och kaffe.)

Jag fick intrycket att dom inte ville sälja (inte gillade) Isomac Giadan. Uppvärmningstiden angavs t.ex. till ca 10 minuter, (3-4 på en Baby). Det tog lång tid för Giadan innan man fick ånga efter att ha gjort kaffe, ungefär en minut. På Gaggia Baby skulle det ta ca: 15 sekunder. Allt detta är försäljarnas uppgifter, så jag vet inte vad som stämmer. (Vet någon?) Kanske såg jag ut att ha råd med 13-14 tusen för ett paket och blev därför avrådd från de billiga? Jag fick även smaka kaffet från en Ascaso Duo och det var bra, även om kaffemaskinens kaffe från sin stora halvmanuella maskin var bättre. Men vad som är böna och maskin kan jag inte avgöra.

Kontentan av detta är att jag återigen lutar mot Gaggia Baby Ivory för att den är (sägs vara) bra och vit (fruns önskan) eller Gaggia Twin för att den är lika bra på kaffe som Baby'n, men snabbare med ånga till mjölken (säkert också populärt hos Lattedrickande frun), dock endast i rostfritt. Detta börjar mer likna GT eller Expressen, för er som känner till tidningsmarknaden i Göteborg. (Samma tidning, fast med olika framsida/rubriker.)

Hur lång tid tar det för er med Gaggia Classic att värma/skumma mjölk till en stor Latte? Väntetiden tills ånga kommer? Hur lång tid tar det för er som har dubbla kokare? (Väntetiden är då givetvis noll.)

För att i sista stund förvirra mig igen så såg jag att det fanns en helautomatisk AEG på Blocket som säkert går att pruta en del på. AEG fick bäst i test tidigare nämnda norska test. Kan det vara något? Men det är heller inte helt kul att komma med något begagnat som present.

Nästa vecka är det dags för köp!


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Sat Aug 18, 2007 16:45 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Mon Jul 25, 2005 10:53
Posts: 812
Location: Visby
Linnofil wrote:
De rekomenderade en halvmanuell Ascaso Duo (med dubbla kokare) för 10990 kr och en kvarn från Isomac "Prof Inox" för 1790 kr. Totalt ca 14 tusen... ...Kanske såg jag ut att ha råd med 13-14 tusen för ett paket och blev därför avrådd från de billiga?
Du råkade kanske nämna vad din stereo har kostat... :wink: Visst kan man börja med en maskin för 10 papp eller mer, men för att lära sig hantverket (vilket påverkar din espresso enormt) räcker definitivt de maskiner du funderar på. När tekniken sitter där, kan man ju alltid uppgradera till maskiner kring 10-15000 kr typ ECM Giotto/BFC Perfetta alternativt en med dubbelkokare typ Expobar Brewtus II.
Linnofil wrote:
Men vad som är böna och maskin kan jag inte avgöra.
Vem som står bakom spakarna är dessutom en tredje variabel att ta hänsyn till... Det bör vara samma böna, kvarn, barista och tillfälle för att en jämförelse överhuvudtaget skall vara möjlig. Du skulle ju aldrig ändra anläggningen i övrigt när du jämför tex CD-spelare...
Linnofil wrote:
Hur lång tid tar det för er med Gaggia Classic att värma/skumma mjölk till en stor Latte? Väntetiden tills ånga kommer?
För mig tar det ca 2.5 minuter från det att jag slår på knappen för ånga tills mjölken är färdigskummad. 30 sekunder för att ångtrycket skall byggas upp, därefter tömmer jag ut all ånga så att kokaren går igång igen, vilket tar ca 15-20 sekunder. Det sista gör jag för att få bättre ångtryck under hela mjölkskumningen, eftersom Gaggian annars gärna tappar ångtryck mot slutet. Vet ej om detta även gäller Gaggias nyare modeller.
Linnofil wrote:
För att i sista stund förvirra mig igen så såg jag att det fanns en helautomatisk AEG på Blocket som säkert går att pruta en del på. AEG fick bäst i test tidigare nämnda norska test. Kan det vara något?
Well, det beror väl på hur bekväm du är och vilka ambitioner du har att själv påverka din espresso/cappu/latte. Med en helautomatisk maskin är du helt beroende av maskinen. Med en halvautomatisk samt separat kvarn kan du påverka malningsgrad/dosering/tampning på ett helt annat sätt och GARANTERAT få ett bättre resultat. Dessutom suger mjölkskummet på helautomatiska maskiner fett!

Lycka till!


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Sun Aug 19, 2007 17:38 
Insyltad Medlem
Insyltad Medlem

Joined: Tue Oct 14, 2003 18:36
Posts: 142
Location: Lekrummet
Tacka vet jag den fina antika-kvarnen man har. Slippa att rosta om bönorna på vägen till tillagningen av kaffet.. 8)

_________________
Män bör vara (upp)kopplade :wink:

Det är inte operativet som skall ha kontroll över dig, det är du som skall ha kontroll över operativet.
Kontrollfreks kör inte med Windozen.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Tue Aug 21, 2007 18:35 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem
User avatar

Joined: Thu Dec 01, 2005 14:59
Posts: 1142
Location: Göteborg, Sveriges framsida!
Många goda råd haglar i tråden, tack för det. Jag försöker ta till mig det jag kan. Med Pediatriks råd i bakhuvudet är det förstås lätt att sikta på en Gaggia Twin. Det verkar vara så segt att vänta länge på mjölken. Särskilt som att det i första hand ska göras latte med maskinen. Nu känns det som 80/20 för en Twin. Intressant nog så vill Ascaso ha 4 tusen mer för att få samma finess (dubbla kokare) som ”ingår” i en Twin. Så det känns ganska prisvärt. Gaggia tar bara 300 kr för det! (Jämfört med en Gaggia Class Dose.)

Jag var dessutom hemma hos en kille igår kväll och trimmade ett Linn system. Han hade en Siemens (TK6...?) helautomatisk maskin. När jag ser en av dessa kantiga maskinklumpar på köksbänken så inser jag att jag faktiskt inte vill ha en automatmasikin, även av estetiska skäl också. De ser för moderna ut för vårt kök. Det är också det som delvis är problemet med Gaggian, helst hade jag velat ha en vit Isomac Giada eller ännu hellre en vit Ascaso Dream. Men hellre biter jag i ett surt äpple nu, än tar ett helt lass senare med en maskin jag inte är nöjd med funktionellt. Det blir nog ett besök till hos Kaffemaskinen, där beslutet tas in i det sista. De hade båda på lager.

Sen är det kvarnen...


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Aug 23, 2007 14:35 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem
User avatar

Joined: Thu Dec 01, 2005 14:59
Posts: 1142
Location: Göteborg, Sveriges framsida!
Beslutsångesten är över, det har varit en tuff tid... Tack för alla goda råd! Nu har jag varit på Kaffemaskinen och handlat. Det blev efter ytterligare köpångest och diskussion med säljaren följande paket:

1: Gaggia Baby Ivory, espressomaskin, 3750 kr:
http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... ProdID=530
2: Quickmill, Kaffekvarn, 2595 kr:
http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... ProdID=519
3: Tamper med rund Tampingmatta, 199+89 kr:
http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... ubCatID=37
http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... SubCatID=8
4: Sumplåda, vit, 199 kr:
http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... SubCatID=9
5: Mjölkkanna rostfri, 215 kr:
http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... ubCatID=10
6: 4 olika sorters Kaffe med varierande Robusta/Arabica innehåll, ca: 200 kr:
http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... ubCatID=16

Alltihop gick på dryga 6400 kr efter paketrabatt. Svettigt, eftersom jag gick långt över tänkta budget. Anledningen till att jag inte gick på en Gaggia Twin som jag hade tänkt är de råd jag fick. Tydligen så tar det inte så lång tid att skumma mjölk ändå, d.v.s. att klara sig utan den extra kokaren (Kallades "termoblock"?) och den ger inte riktigt samma ångkvalitet. Dessutom används inte alltid den doseringsautomatik som jag själv tyckte lät praktisk. Det skulle vara lika enkelt att göra manuellt. Om jag "bara" var villig att gå upp lite i pris så fick jag med en kvarn i paketet. Det skulle göra stor skillnad i smak, vilket var viktigare än den praktiska fördel jag fick med en Twin. Source first heter det ju... Eftersom jag blev övertygad om att han hade rätt i sin rekomendation så gick jag på det. Dessutom blev den vit! Genom att direkt köpa diverse tillbehör så hoppas jag att snabbt komma igång och bli min egen hobby Barista.

Det var ett sant nöje (förutom när jag betalade ;-) ) att handla hos Kaffemaskinen, mycket trevliga och kunniga. Kändes helt rätt att gå till en specialist, särskilt när priserna inte var så mycket högre bara för det.

Jag får återkomma när jag har några erfarenheter att förmedla. Frun fyller år på söndag så det händer absolut inget innan dess. Förutom att det kommer att gå åt en dj-a massa omslagspapper!


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Aug 23, 2007 17:51 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Mon Jul 25, 2005 10:53
Posts: 812
Location: Visby
Härligt! Ser ut som ett alldeles utmärkt paket det där! Att du köpte en halvautomatisk + kvarn istället för helautomatiskt kommer du inte att ångra. Source first gäller även här! (Snart kommer du väl rosta dina egna bönor där hemma... :wink: )

Du får rapportera hur det går med hantverket framöver. Om Gaggia kan man generellt säga att deras maskiner behöver jobba mot lite motstånd för att få fram de där fina mussvansarna och riktigt god espresso, vilket i praktiken innebär att du måste "överdosera" mängden kaffe i portafiltret. För en dubbel innebär det att du fyller pf med så pass mycket kaffe att det nästan rinner över. Efter tampning skall kaffet nästan gå i brygghuvudet när du sätter fast pf i maskinen. Detta ger torra fina puckar och smaskig espresso!

Ps Rekommenderar att du moddar ångröret på Gaggian. Panarellon (det svarta plaströret på ångröret) gör mest badskum av mjölken... Ds


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Aug 23, 2007 18:46 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Thu Apr 29, 2004 11:35
Posts: 1217
Location: Stockholm
Linnofil; det låter ju kanon det där! Det kommer bli superbra är jag säker på. Lite komiskt att det blev ett sånt deluxe-kit i slutändan (på sant selleri-rekommendations-manér...) :lol:

Pediatrik; Intressant det du säger om att överdosera. Jag tycker nog också att det blir godare när det är motsånd som du säger och får ta lite tid att rinna igenom. Jag har dissat den där (onödigt teoretiska) 25 sekundersregeln för länge sen... 8) Lite nyfiken på om du också låter mussvansarna rinna lite längre?


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Fri Aug 24, 2007 10:16 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Mon Nov 03, 2003 21:00
Posts: 540
Location: Luleå
Pediatrik skrev: Dessutom suger mjölkskummet på helautomatiska maskiner fett! Vilka tänker du då på? Jag tycker faktiskt Jura har riktigt bra skum då kör jag med en autocappucinotore tror jag den heter den fungerar riktigt bra. Min Jura gör betydligt bättre skum än en Gaggia Classik.

Har just köpt ett nytt kaffe som jag tycker är riktigt bra som heter Passalacqua Cremador det liknar Mauro deluxe.

Jag ska till Göteborg i september så det blir nog ett besök hos Kaffemaskinen så man kanske kommer hem med en ny maskin då.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Sat Aug 25, 2007 18:23 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Sun Aug 15, 2004 21:35
Posts: 2188
Location: Uppsala
Fasen vad kul det låter, Linnofil! Hoppas frun blir överlycklig.

Jag blir verkligen sugen på att börja dricka kaffe igen när jag läser den här tråden. Det kan ju vara så himmelskt gott - men jag tål inte koffeinet nåt vidare (blir en ofokuserad Duracellkanin i 3 timmar).

_________________
/Fredrik
www.lejonklou.com


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Mon Aug 27, 2007 10:17 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Mon Jul 25, 2005 10:53
Posts: 812
Location: Visby
monkeydevil wrote:
Lite nyfiken på om du också låter mussvansarna rinna lite längre?
Den "Gyllene regeln", dvs en dubbel espresso (ca 6 cl) på 25 sek, är väldigt bra när man börjar lära sig hantverket. Sen tycker jag absolut att man skall testa längre extraktionstider för att se var olika bönor presterar bäst. Även när jag får riktigt långa extraktionstider av "misstag", brukar jag alltid smaka på slutprodukten. Vissa "överextraherade" bönor smakar bara bittert och illa, medan andra bara blir bättre ju längre tid de extraheras (givetvis till en viss gräns)! Just nu har jag Johan & Nyströms 5 Estate Espresso i kvarnen och de rekommenderar ju tom på förpackningen en något längre extraktionstid, 25-35 sek, för att få bäst resultat.
Diver wrote:
Min Jura gör betydligt bättre skum än en Gaggia Classik.
De helautomatiska jag har provat är Siemens och Jura (minns inte vilka modeller) och skummet var inte i närheten av det glänsande microskum som jag gillar, utan mer likt badskum. Jag håller med om att en Gaggia Classic utan moddat ångrör, dvs med Panarellon kvar, inte presterar mycket bättre. Med ett Rancillio Silvia-rör, blir det däremot ett helt annat resultat! :D


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 226 posts ]  Go to page Previous 110 11 12 13 1416 Next

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited