Espresso Terminologi
Espresso: - (benämns i Italien en Caffè) Liten mängd 0,2-0,3 dl mörkt fylligt kaffe. Serveras traditionsenligt i en liten (0,7-0,9 dl) espressokopp. Koppen bör förvärmas och vara av tjockt porslin.
Doppio: - Dubbel Espresso är precis vad namnet antyder. Dubbla mängden kaffe i en espressokopp.
Ristretto: - (direkt översättning krympt eller kort) En mer koncentrerad espresso - framställd med samma mängd kaffe med mindre mängd vatten genom att korta ned extraktionstiden.
Lungo: - (lång) En espresso gjord med mer vatten än vanligt.
Macchiato: - Espresso befläckad med lite ångad mjölk på toppen.
Corretto: - (tillrättavisad) Espresso som tillrättavisas med konjak eller något annat.
Con panna: - Som "macchiato", men vispad grädde ersätter den ångade mjölken.
Caffè freddo: - (kyld espresso) Kyld, sötad espresso serveras i ett högt glas med is.
Caffè latte: - Espresso blandad med ångad mjölk. Vanligast på morgonkvisten. Innehåller mer mjölk än en cappuccino, med lite eller inget skum på toppen. Görs i Italien oftast på kaffe från en moka.
Latte macchiato: - (märkt mjölk) Ångad mjölk som märks med en kopp espresso. Serveras vanligen i ett högt glas.
Cappuccino: - Espresso med skummad mjölk - 1 del espresso, 1 del ångad mjölk, 1 del mjölkskum på toppen.
Cappuccino scuro: - (mörk eller torr cappuccino) En cappuccino gjord med mindre andel mjölk än vanligt.
Cappuccino chiaro: - (ljus eller våt cappuccino) En cappuccino gjord med större andel mjölk än vanligt.
Cappuccino freddo: - (kyld cappuccino) En cappuccino med is.
Barista: - Bartender.
--------------------------------------------------------------------------------
Lite trevliga länkar med Espresso
Bortlänska
http://www.wholelattelove.com/
http://www.math.columbia.edu/~bayer/coffee.html
http://www.coffeescience.org/
http://www.coffeegeek.com/
http://www.coffeeuniverse.com/
http://www.coffeereview.com/
Inhemska
Espresso skolan -
http://www.kaffeinformation.se/page.asp ... essoskola1
Espresso Guiden -
http://www.home.vxu.se/dmafr98/espresso/
Beige -
http://www.beige.nu/
Italian coffee and coffee culture
http://www.geocities.com/Colosseum/Fiel ... offee.html