selleri.de

En plats för sveriges linnister.
It is currently Fri May 02, 2025 03:52

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 226 posts ]  Go to page Previous 17 8 9 10 1116 Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Thu Mar 23, 2006 21:45 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Wed Oct 13, 2004 13:02
Posts: 589
Quote:
.....en underbar tigerstripad ristretto på 3-4cl och 27 sek extraktion......Den är väldigt förlåtande och lättanvänd....redan andra shotet gav det bästa resultat jag någonsin lyckats med.....microskum utan dess like
Härligt - ni använder er av lite sköna ord här som Fredrik Lindström skulle sagt.

Kan nån ge tips om siter man kan besöka för att utbilda sig om espresso och terminologin?

VH, Carl

(Som kör med en Jura F50. En knapp att trycka på - trist men lättanvänd, typ..)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Fri Mar 24, 2006 01:16 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Mon Jan 02, 2006 13:29
Posts: 628
Location: Stockholm
Wow daggen, vilken pjäs.
Den lyser verkligen upp ditt kök, vilken twin din Mini fick :lol:
Är verkligen avis som tusan "dräggel"

Stilig kopp, ser verkligen bra ut.
Usch vad sugen jag blir.

_________________
För att komma till källan måste man simma mot strömmen.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Fri Mar 24, 2006 01:41 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Mon Jan 02, 2006 13:29
Posts: 628
Location: Stockholm
Espresso Terminologi

Espresso: - (benämns i Italien en Caffè) Liten mängd 0,2-0,3 dl mörkt fylligt kaffe. Serveras traditionsenligt i en liten (0,7-0,9 dl) espressokopp. Koppen bör förvärmas och vara av tjockt porslin.

Doppio: - Dubbel Espresso är precis vad namnet antyder. Dubbla mängden kaffe i en espressokopp.

Ristretto: - (direkt översättning krympt eller kort) En mer koncentrerad espresso - framställd med samma mängd kaffe med mindre mängd vatten genom att korta ned extraktionstiden.

Lungo: - (lång) En espresso gjord med mer vatten än vanligt.

Macchiato: - Espresso befläckad med lite ångad mjölk på toppen.

Corretto: - (tillrättavisad) Espresso som tillrättavisas med konjak eller något annat.

Con panna: - Som "macchiato", men vispad grädde ersätter den ångade mjölken.

Caffè freddo: - (kyld espresso) Kyld, sötad espresso serveras i ett högt glas med is.

Caffè latte: - Espresso blandad med ångad mjölk. Vanligast på morgonkvisten. Innehåller mer mjölk än en cappuccino, med lite eller inget skum på toppen. Görs i Italien oftast på kaffe från en moka.

Latte macchiato: - (märkt mjölk) Ångad mjölk som märks med en kopp espresso. Serveras vanligen i ett högt glas.

Cappuccino: - Espresso med skummad mjölk - 1 del espresso, 1 del ångad mjölk, 1 del mjölkskum på toppen.

Cappuccino scuro: - (mörk eller torr cappuccino) En cappuccino gjord med mindre andel mjölk än vanligt.

Cappuccino chiaro: - (ljus eller våt cappuccino) En cappuccino gjord med större andel mjölk än vanligt.

Cappuccino freddo: - (kyld cappuccino) En cappuccino med is.

Barista: - Bartender.
--------------------------------------------------------------------------------

Lite trevliga länkar med Espresso

Bortlänska

http://www.wholelattelove.com/
http://www.math.columbia.edu/~bayer/coffee.html
http://www.coffeescience.org/
http://www.coffeegeek.com/
http://www.coffeeuniverse.com/
http://www.coffeereview.com/


Inhemska

Espresso skolan - http://www.kaffeinformation.se/page.asp ... essoskola1
Espresso Guiden - http://www.home.vxu.se/dmafr98/espresso/
Beige - http://www.beige.nu/

Italian coffee and coffee culture
http://www.geocities.com/Colosseum/Fiel ... offee.html

_________________
För att komma till källan måste man simma mot strömmen.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Fri Mar 24, 2006 02:32 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Wed Oct 13, 2004 13:02
Posts: 589
Grymt Stones - tack så mycket.

Jag gör oftast mina espressos 35ml's shots - hur mycket mindre ska den vara för att bli en ristretto?

VH, Carl

PS. Har tänkt ett tag att fråga dig men har inte blivit av - med den där avataren hade "zeppelin" varit ett bättre namn än "Stones".. Vad är storyn?


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Fri Mar 24, 2006 10:36 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Mon Jan 02, 2006 13:29
Posts: 628
Location: Stockholm
Carl Nyqvist wrote:
Jag gör oftast mina espressos 35ml's shots - hur mycket mindre ska den vara för att bli en ristretto?
En mindre mängd och därmed starkare espresso. Ta mer kaffe i filterhållaren så rinner det långsammare och mängden kaffe i koppen blir mindre (ca 2 cl).
Carl Nyqvist wrote:
PS. Har tänkt ett tag att fråga dig men har inte blivit av - med den där avataren hade "zeppelin" varit ett bättre namn än "Stones".. Vad är storyn?
Stones är ett engelskt förkortning på mitt efternamn som jag har dragits med en lång tid, det upp stog efter en liten incident, men det är en annan story.

Avataren är nog mest för att Zeppelin är mina husgudar "Idoler" om man nu kan utrycka sig så, dom har jag föjlt sedan jag headbangade till whole lotta love i mammas mage.
Fast som du säger så skulle nicket kanske vara lite mer Zeppelin baserat alt att avataren är mer knuten till Rolling Stones...typ tungan eller nått.

_________________
För att komma till källan måste man simma mot strömmen.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Fri Mar 24, 2006 10:43 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Mon Jan 02, 2006 13:29
Posts: 628
Location: Stockholm
Carl Nyqvist wrote:
(Som kör med en Jura F50. En knapp att trycka på - trist men lättanvänd, typ..)
Upptäckte att du har en Jura, då blir det lite annorlunda.

Saxade denna från nätet.

Ristretto - Jura

Espresso kopp (Kapacitet ca. 70 ml)

IMPRESSA inställningar
Din IMPRESSA gör det möjligt för dig att programmera de önskade recepten i maskinen för att garantera den största njutningen av varje kopp:
Inställning IMPRESSA F och E-Serie
Pulver kvantitet (10-gr)
Vattenvolym (30-40 ml)
”Intensive“ arom, ”normal“ kaffestyrka
Bryggtemperatur Hög

Hoppas att detta hjälper och att du får till en fin fin Ristretto.
Lycka till och må det smaka.

_________________
För att komma till källan måste man simma mot strömmen.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Sat Apr 01, 2006 19:50 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Wed Oct 13, 2004 13:02
Posts: 589
Tack Stones, jag hade missat ditt svar.
Vad säger panelen - vilket är bästa bruks-kaffet just nu (dvs som inte kostar som ett mindre lands BNP)? Jag har kört Yirgachef sista tiden - får inte det där riktiga trycket men gillar det ändå. Lite smygande vanebildande så där.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Sun Apr 02, 2006 19:41 
Insyltad Medlem
Insyltad Medlem

Joined: Mon Oct 18, 2004 01:38
Posts: 245
Location: Norrbotten
Monteriva Marche - grymt gott och "endast" 129 kr/kg vilket får ses som billigt i sammanhanget.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Tue Apr 18, 2006 17:07 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Mon Jul 25, 2005 10:53
Posts: 812
Location: Visby
Samtidigt som jag skrapar Trisslotter för fullt, för att få råd med en E61-maskin, har jag dessutom hunnit tweaka min Classic med ett nytt ångrör (lollo/silvia). Håller med dig daggen om att det är en ytterst prisvärd tweak (190 kr från jbcoffehouse via min lokala kaffehandlare).

Själva monteringen blev klart svettigare än jag tänkt mig eftersom båda :shock: skruvarna till topplocket är felgängade och därför inte går att skruva av. En ny approach från Gaggia mot klåfingriga ägare kanske? Dessutom råkade den övre delen av röret vara någon mikrometer tjockare i diameter än originalröret, varför jag fick ta i med hårdhanskarna och skruva röret fram och tillbaka i några minuter :!: innan det satt på plats. Kan bara konstatera att ångrörets infästning på insidan är ordentligt stabil!

Väl på plats har röret presterat klart bättre microskum än min tidigare moddning. Dessutom är den utökade rörlängden klart mer användarvänlig! :D


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Tue Jul 18, 2006 21:45 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Sun Mar 21, 2004 15:34
Posts: 1185
Location: Lerum/Göteborg
Efter fem år med en rätt bra Krups-maskin så har jag äntligen investerat i en riktig kvarn, en sån här http://www.alrp.se/Espressoshop/kvarnar/Soliskv.htm för strax under tusenlappen. (Bäst i test i Ica-kuriren http://www.icakuriren.se/ArticlePages/2 ... estpdf.pdf )
Innan körde jag en Braun med roterande knivar. Skillnaden blev större än väntat! Man kan mala finare utan att det täpper till, det största problemet med knivkvarn är nog den ojämna "malningen". Smaken blir med samma kaffe klart bättre och skummet i en annan division. Insett att en bra kvarn är ett måste och värd sina pengar om man har en bra espressomaskin.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Sun Jul 23, 2006 20:12 
Insyltad Medlem
Insyltad Medlem

Joined: Mon May 29, 2006 19:14
Posts: 111
Gaggia Classic är mycket bra, men den har bara enkel kompressor så det är bökigt när man ska göra många Cappucino.
Dessutom har den ett kvalitetsproblem. Nålventilen i ångkranen går sönder efter ca. 12-15 månaders regelbunden användning och kostar 300 spänn att byta. Jag ska byta min för tredje gången nu, och kommer att kräva att de förklarar sig samt bjuder på kaffebönor för motsvarande summa pengar...
per wrote:
Gaggia Classic är en trevlig apparat : ) Jag tror att man bör ha en kvarn med möjligheten att reglera malningsgraden, och som även maler relativt fint. Jag upplever att man får variera finkorningheten lite beroende på vilken sorts bönor man använder, temperatur och luftfuktighet. Jag har själv Gaggias minsta kvarn, fungerar okej. Efter några hundra koppar Espresso blir man en jäkel på att lyckas bra!


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Wed Aug 16, 2006 08:24 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Thu Apr 29, 2004 11:35
Posts: 1217
Location: Stockholm
Hej kaffefolket,

Jag är grymt sugen på en espressomaskin, är Gaggia Classic rätt väg att gå? Eller finns något bättre för ungefär samma pengar?

Min fru vill dricka latte, så det vore ju bra om det gick att skumma mjölk också.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Wed Aug 16, 2006 09:26 
Moderator
Moderator

Joined: Tue Feb 08, 2005 18:28
Posts: 1723
Location: Stockholm
Gaggia Classic är rätt väg, så långt jag är informerad. Nästa steg verkar vara semiprofessionella maskiner, som tar större plats både på köksbänken och i plånboken. Jag är nöjd Classicägare :)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Wed Aug 16, 2006 09:57 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Thu Apr 29, 2004 11:35
Posts: 1217
Location: Stockholm
Ok, tänkte att den där modden som det länkats till tidigare i tråden vore kul att göra. Tyvärr funkar inte länken längre, någon som gjort modden och kan beskriva här?

Posted from a Sony Ericsson mobile phone


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Aug 24, 2006 14:58 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Mon Jan 02, 2006 13:29
Posts: 628
Location: Stockholm
monkeydevil wrote:
Hej kaffefolket,

Jag är grymt sugen på en espressomaskin, är Gaggia Classic rätt väg att gå? Eller finns något bättre för ungefär samma pengar?

Min fru vill dricka latte, så det vore ju bra om det gick att skumma mjölk också.
Helt klart rätt väg att gå, en mycket bra start in i Kaffe världen :)

_________________
För att komma till källan måste man simma mot strömmen.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 226 posts ]  Go to page Previous 17 8 9 10 1116 Next

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited