selleri.de
https://www.selleri.de/

Kaffemaskin
https://www.selleri.de/viewtopic.php?t=1671
Page 5 of 16

Author:  Pediatrik [ Fri Feb 03, 2006 12:42 ]
Post subject: 

Hur smakade "kaffets Konung" Stones? Min lokala kaffeleverantör hade påsar med 100g för 150 spänn stycket. Får inhandla en sådan när jag trimmat in mitt användande av Classic + MDF.

Fick förresten min MDF igår och det blev direkt 3 dubbla efter jobbet. Första försöket slog alla tidigare försök med min enklare kvarn med hästlängder! Började med malningsgrad 5 och fick ut en mkt välsmakande espresso på 20 sek med perfekt crema. Är inte riktigt kompis med doseringsfunktionen än, men det kommer väl!

Author:  hepcat [ Fri Feb 03, 2006 23:34 ]
Post subject: 

[quote="Pediatrik"]Hur smakade "kaffets Konung" Stones? Min lokala kaffeleverantör hade påsar med 100g för 150 spänn stycket. /quote]

Har inte hittat någon kaffebutik som har blue mountain här har iofs bara kollat två men de är bland de bästa kaffe butikerna istan. Så det verkar vara ren lyx att kunna få tag på tydligen har skörden slagit fel i år.

Author:  Pediatrik [ Thu Feb 09, 2006 17:11 ]
Post subject: 

daggen wrote:
Hursomhelst, enda kvarnarna som är aktuella för mig är mdf eller mini då jag kan köpa dessa till inköpspris.

Ska sova på saken...
Hur blev det? MDF/Mini?

Förutom att njuta av mina aktiverade Keilidh, njuter jag själv så ofta jag kan av min Gaggia Classic + MDF. Köpte nyligen kaffet Mauro De Luxe, som består av 90% Arabica- & 10% Robustabönor. Mkt gott både som espresso och till morgonens cappuchino!

Vad gäller Classic, funkar den felfritt. Jag värmer upp den snabbt genom att köra en "blind" (dubbel espresso utan kaffe) och sen producerar den perfekt espresso! Vad gäller cappuchino har jag nyss tagit bort maskinens sk Turbo-Frother efter ett tips och med tungan rätt i mun kan man minsann få "riktig" microskum! Hur ofta (och hur) avkalkar ni era maskiner grabbar? Vattnet på Gotland är ganska kalkrikt...

MDF:en maler jämnt och fint (grad 4 just nu) varje gång. Håller med om att doseringsfunktionen inte är riktigt optimal, men jag tycker att man rätt snabbt får känslan för hur lång tid det tar att mala kaffe för en/två dubbla espresso.

Author:  Stones [ Thu Feb 09, 2006 17:35 ]
Post subject: 

Pediatrik wrote:
Hur smakade "kaffets Konung" Stones?
Oh ja, den är fantastisk, härlig smak, dock så var min påse färdig malen, brygg kaffe :oops: men den gick åt rätt fort i allafall :lol:
Han fick dock med sig ett par påsar med bönor oxå, ska se om jag lyckas få lös en påse, återkommer då med en smakupplevelse.
Pediatrik wrote:
Min lokala kaffeleverantör hade påsar med 100g för 150 spänn stycket.

Shit pomfritt, det var ett saftigt pris, men det beror säkert på att skörden är såpass liten samt flygresan till Sverige från Jamaica inte är gratis.
Overthere kostar en påse några futtiga dollar.

Author:  Stones [ Thu Feb 09, 2006 17:37 ]
Post subject: 

hepcat wrote:
Har inte hittat någon kaffebutik som har blue mountain här har iofs bara kollat två men de är bland de bästa kaffe butikerna istan. Så det verkar vara ren lyx att kunna få tag på tydligen har skörden slagit fel i år.
Den är inte så vanlig, klassas nog säkert som Lyx i Sverige

Author:  bauta [ Thu Feb 09, 2006 18:23 ]
Post subject: 

När jag var inne och handlade avkalkningstabletter + blindfilter & rengöringstabletter på Lagamati här i Sthlm (tydligen Gaggia ProStore), var deras rekommendation:
-avkalkning 1 gg/år (med Sthlm mjuka vatten då)
-rengöring varannan månad (blindfilter med 1/2 rengöringstablett som får dra några minuter)

Och ja, man är mkt nöjd med Classic'en. Tyckte förut att espressomaskinen på jobbet (Jura F50 eller nåt) gjorde bra espresso, men nu är det bara drickbart. Nackdelen med att flytta sina preferenser...

Author:  Stones [ Thu Feb 09, 2006 21:31 ]
Post subject: 

Ja brukar avkalka ca 2 gg/år, dricker rätt mycket kaffe, har dock inte testat rengörnings tabletter.
Brukar i samband med avklakning rengöra hela maskinen.
bauta wrote:
blindfilter & rengöringstabletter...
Funkar det bra ?`...jag menar löser den upp all gammal sump etc...

Author:  fuffe [ Thu Feb 09, 2006 22:25 ]
Post subject: 

Vadå blindfilter?? Vad är det?

Author:  bauta [ Thu Feb 09, 2006 22:41 ]
Post subject: 

Har bara haft den ca en månad men nog kom det ut brunfärgat vatten vid rengöringen. Kan ju bero på förra ägarens dåliga regöringsfrekvens.

Blindfiltret är ett vanligt filter som läggs i handtaget men det har inga hål. Hetvatten med rengöringsgukka går då tillbaka upp i brygghuvudet. Största vitsen skall tydligen vara för att göra ren trevägsventilen som släpper övertrycket från filtret till skvallerröret.

Jag hörde förresten att en polare till mig har en DVD från Gaggia med nån typ av instruktionsfilm. Skall fixa en kopia själv. Hmm, man har hamnat halvlångt nere i kaffeträsket när man kollar på kaffefilm...

Author:  bauta [ Thu Feb 09, 2006 22:47 ]
Post subject: 

Fann denna länk som beskriver rengöringen av en Rancilio Silvia ganska ingående. Mkt lika vården av en Classic.

http://www.home.vxu.se/dmafr98/espresso ... ushing.htm

Author:  daggen [ Thu Feb 09, 2006 23:32 ]
Post subject: 

Tjoo!

Jag tofflade ur...tjejen ville ha en ny digikamera också så det fick bli en sån + mdf såklart...

första testet med kameran kan ni se här:

Image

MDF funkar bra men jag har tycker att classicen har blivit lite svamlig...jag får inte längre dendär snygga ringlande ormen utan kaffet "spottas" ut lite mer ojämnt och inte alls lika snyggt som tidigare...har självklart uteslutit faktorer som malningsgrad, typ av kaffe och mängd kaffe. Några förslag?
Avkalkad för mindre än en månad sen...dock aldrig rengjord med några tabletter...vad är det för nåt??

Author:  Stones [ Fri Feb 10, 2006 00:11 ]
Post subject: 

Stiligt och grattis.
Du...hur många olika grader går det att ställa in på din MDF ?

Har aldrig rengjort med tabletter, gör allt för hand.
Låter som att filtret efter spridarna börjar bli igentämpta.
Kan räcka med att rengöra den för att åter igen se den ringlande ormen.

Author:  Pediatrik [ Fri Feb 10, 2006 09:42 ]
Post subject: 

Stones wrote:
Du...hur många olika grader går det att ställa in på din MDF ?
Min MDF har 34 steg.
bauta wrote:
-avkalkning 1 gg/år (med Sthlm mjuka vatten då)
-rengöring varannan månad (blindfilter med 1/2 rengöringstablett som får dra några minuter)
Får se om jag kan komma över avkalkningstabletter + blindfilter & rengöringstabletter här på ön. Låter som om man borde avkalka åtminstonde 2 ggr per år med tanke på kalknivåerna här på ön!

Author:  Stones [ Fri Feb 10, 2006 10:58 ]
Post subject: 

Pediatrik wrote:
Stones wrote:
Du...hur många olika grader går det att ställa in på din MDF ?
Min MDF har 34 steg.

Får se om jag kan komma över avkalkningstabletter + blindfilter & rengöringstabletter här på ön. Låter som om man borde avkalka åtminstonde 2 ggr per år med tanke på kalknivåerna här på ön!
Min MDF har 40 steg, varför jag undrade var att jag noterade att du hade runt 5, medans jag ligger mellan 10-12 beroende på vilken kaffe sort jag har. Men exprimiterar fortfarande för att hitta den mest optimala malnings steget.

Ska nog oxå inhandla lite piller till min maskin, låter som ett enkelt sätt att få rent maskinen.

Author:  fuffe [ Sat Feb 11, 2006 00:18 ]
Post subject: 

Pediatrik wrote:
åtminstonde 2 ggr per år med tanke på kalknivåerna här på ön!
Visby, hmm, lägg i avkalkningstabletter samtidigt, varje gång du fyller på med nytt vatten!! :D

Page 5 of 16 All times are UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/