selleri.de https://www.selleri.de/ |
|
Kaffemaskin https://www.selleri.de/viewtopic.php?t=1671 |
Page 12 of 16 |
Author: | monkeydevil [ Tue Aug 14, 2007 15:44 ] |
Post subject: | |
young wrote: Tror mig ha läst någonstans att 70% av smak mm försvinner om man är lat och använder det alternativet. young wrote: Angående bönor så måste jag rekommendera Monteriva´s scuro napoli, gillar du keltik kommer du att älska den! |
Author: | bauta [ Wed Aug 15, 2007 08:43 ] |
Post subject: | |
Det verkar som att slutsatsen drar åt en bra kvarn och en bra manuell maskin. För mig blev det en Gaggia Classic och en La Pavoni kvarn. Mkt nöjd med dessa men jag gör få mjölkskumningar. Lite låg skumningskapacitet i Classicen om man ska säga nåt imot den. Mera forskning finns här... http://www.riktigtkaffe.se/ |
Author: | young [ Wed Aug 15, 2007 14:33 ] |
Post subject: | |
[/quote]Nej, det bökiga var att komma på hur jag skulle göra! Man måste nämligen skruva upp en skruv ett par varv tills den "går över" en annan skruv vars huvud spärrar en från att fortsätta vrida. På så sätt går det att fortsätta att vrida medsols för att få bönorna finare malda. Man behöver inte oroa sig för att vrida för mycket så att kvarnhjulen skär i varann, för så fint vill man inte mala ändå! Om du lyfter bort behållaren för kaffebönor så borde du upptäcka vilken skruv det rör sig om. Den är liten och svart. Man måste dock ha en väldigt liten insexnyckel för att kunna skruva![/quote] Tackar för infon! |
Author: | Linnofil [ Wed Aug 15, 2007 15:55 ] |
Post subject: | |
bauta wrote: Mera forskning finns här... Allt pekar nu på att jag bör köpa en Gaggia Baby Ivory. Men... Nu finns förstås Baby Twin varianten med touchknappar och snabbare mjölkskumning, Baby Class D med touchknappar och doseringsautomatik och Baby D med bara doseringsautomatik. Baby Twin känns som det enda vettiga att alernativet till en Baby Ivory då alla andra har nackdelen att de inte är vita. Ibland underlättar det att ha valmöjligheter, ibland inte! Den berömda "Aftonbladet eller Expressen" känns ganska aktuell just nu... Jag hoppas fortfarande att jag kan åka och kika på en Isomac, för säkerhets skull, innan jag slår till. Kvarn får jag nog avvakta med av ekonomiska skäl. Provar min befintliga och jämför med pods. Är pods bättre vet jag att kvarnen ska ut! |
Author: | Pediatrik [ Thu Aug 16, 2007 22:18 ] |
Post subject: | |
Kul med lite action i kaffetråden! Linnofil, självklart skall du ha en halvautomatisk maskin! Med en sådan och en ordentlig kvarn, dvs en med malskivor, är det enkelt att efter lite övning slå i princip alla helautomatiska maskiner på fingrarna. Konsumtionen av espresso ute på stan minskar samtidigt eftersom det helt enkelt blir bättre hemma (Inte konstigt med tanke på hur många "baristor" som slarvar med något som egentligen är ganska enkelt bara man vet vad/hur man gör...). Jag har tyvärr inte koll på Gaggias senaste maskiner, men kör själv med en Gaggia Classic (Med moddat ångrör) i kombination med en Gaggia MDF-kvarn. Rancilio Silvia är i princip i samma nivå och då slipper man dessutom modda ångröret. Rancilio har även en kvarn, Rocky, som liknar MDF:en men som har mindre steg mellan malningsgraderna vilket kan vara en fördel ibland. Det brukar förresten inte vara helt omöjligt att få ett "paketpris" om man köper både maskin och kvarn från samma tillverkare! Utöver ovanstående behöver du en tamper. Vanligtvis medföljer det en plastvariant med maskinen vilket tyvärr är lika med skräp. monkeydevil wrote: Min mjölk blir skummig, som med ett skumlock. Men jag vill ha den mer krämig! Någon som kan ge något bra tips? Om mjölken "separerar", dvs mjölken och skummet skiljs åt, brukar det gå att reparera genom att snurra mjölken i kannan och slå kannan mot underlaget lätt några gånger. På YouTube finns det en hel del filmer med mjölkskumning, latte-art etc som kan vara lärorika! |
Author: | Linnofil [ Fri Aug 17, 2007 16:44 ] |
Post subject: | |
Här kommer mer action i Kaffetråden! Så var ett nytt besök avklarat. Denna gång till Magasin 11 som bl.a. säljer Isomac och Ascaso. Jag var mest där för att kolla in Isomac Giada. Personalen var trevlig, men jag uppfattade inte personalen som riktigt lika kunniga som hos Kaffemaskinen. (Kan lika gärna vara att de har en annan mindre "teknisk" försäljningsstil.) De rekomenderade en halvmanuell Ascaso Duo (med dubbla kokare) för 10990 kr och en kvarn från Isomac "Prof Inox" för 1790 kr. Totalt ca 14 tusen med alla tillbehör. (Tamper, sumplåda, mjölk-kanna och kaffe.) Jag fick intrycket att dom inte ville sälja (inte gillade) Isomac Giadan. Uppvärmningstiden angavs t.ex. till ca 10 minuter, (3-4 på en Baby). Det tog lång tid för Giadan innan man fick ånga efter att ha gjort kaffe, ungefär en minut. På Gaggia Baby skulle det ta ca: 15 sekunder. Allt detta är försäljarnas uppgifter, så jag vet inte vad som stämmer. (Vet någon?) Kanske såg jag ut att ha råd med 13-14 tusen för ett paket och blev därför avrådd från de billiga? Jag fick även smaka kaffet från en Ascaso Duo och det var bra, även om kaffemaskinens kaffe från sin stora halvmanuella maskin var bättre. Men vad som är böna och maskin kan jag inte avgöra. Kontentan av detta är att jag återigen lutar mot Gaggia Baby Ivory för att den är (sägs vara) bra och vit (fruns önskan) eller Gaggia Twin för att den är lika bra på kaffe som Baby'n, men snabbare med ånga till mjölken (säkert också populärt hos Lattedrickande frun), dock endast i rostfritt. Detta börjar mer likna GT eller Expressen, för er som känner till tidningsmarknaden i Göteborg. (Samma tidning, fast med olika framsida/rubriker.) Hur lång tid tar det för er med Gaggia Classic att värma/skumma mjölk till en stor Latte? Väntetiden tills ånga kommer? Hur lång tid tar det för er som har dubbla kokare? (Väntetiden är då givetvis noll.) För att i sista stund förvirra mig igen så såg jag att det fanns en helautomatisk AEG på Blocket som säkert går att pruta en del på. AEG fick bäst i test tidigare nämnda norska test. Kan det vara något? Men det är heller inte helt kul att komma med något begagnat som present. Nästa vecka är det dags för köp! |
Author: | Pediatrik [ Sat Aug 18, 2007 16:45 ] |
Post subject: | |
Linnofil wrote: De rekomenderade en halvmanuell Ascaso Duo (med dubbla kokare) för 10990 kr och en kvarn från Isomac "Prof Inox" för 1790 kr. Totalt ca 14 tusen... ...Kanske såg jag ut att ha råd med 13-14 tusen för ett paket och blev därför avrådd från de billiga? ![]() Linnofil wrote: Men vad som är böna och maskin kan jag inte avgöra. Linnofil wrote: Hur lång tid tar det för er med Gaggia Classic att värma/skumma mjölk till en stor Latte? Väntetiden tills ånga kommer? Linnofil wrote: För att i sista stund förvirra mig igen så såg jag att det fanns en helautomatisk AEG på Blocket som säkert går att pruta en del på. AEG fick bäst i test tidigare nämnda norska test. Kan det vara något? Lycka till! |
Author: | jellyfish [ Sun Aug 19, 2007 17:38 ] |
Post subject: | |
Tacka vet jag den fina antika-kvarnen man har. Slippa att rosta om bönorna på vägen till tillagningen av kaffet.. ![]() |
Author: | Linnofil [ Tue Aug 21, 2007 18:35 ] |
Post subject: | |
Många goda råd haglar i tråden, tack för det. Jag försöker ta till mig det jag kan. Med Pediatriks råd i bakhuvudet är det förstås lätt att sikta på en Gaggia Twin. Det verkar vara så segt att vänta länge på mjölken. Särskilt som att det i första hand ska göras latte med maskinen. Nu känns det som 80/20 för en Twin. Intressant nog så vill Ascaso ha 4 tusen mer för att få samma finess (dubbla kokare) som ”ingår” i en Twin. Så det känns ganska prisvärt. Gaggia tar bara 300 kr för det! (Jämfört med en Gaggia Class Dose.) Jag var dessutom hemma hos en kille igår kväll och trimmade ett Linn system. Han hade en Siemens (TK6...?) helautomatisk maskin. När jag ser en av dessa kantiga maskinklumpar på köksbänken så inser jag att jag faktiskt inte vill ha en automatmasikin, även av estetiska skäl också. De ser för moderna ut för vårt kök. Det är också det som delvis är problemet med Gaggian, helst hade jag velat ha en vit Isomac Giada eller ännu hellre en vit Ascaso Dream. Men hellre biter jag i ett surt äpple nu, än tar ett helt lass senare med en maskin jag inte är nöjd med funktionellt. Det blir nog ett besök till hos Kaffemaskinen, där beslutet tas in i det sista. De hade båda på lager. Sen är det kvarnen... |
Author: | Linnofil [ Thu Aug 23, 2007 14:35 ] |
Post subject: | |
Beslutsångesten är över, det har varit en tuff tid... Tack för alla goda råd! Nu har jag varit på Kaffemaskinen och handlat. Det blev efter ytterligare köpångest och diskussion med säljaren följande paket: 1: Gaggia Baby Ivory, espressomaskin, 3750 kr: http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... ProdID=530 2: Quickmill, Kaffekvarn, 2595 kr: http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... ProdID=519 3: Tamper med rund Tampingmatta, 199+89 kr: http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... ubCatID=37 http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... SubCatID=8 4: Sumplåda, vit, 199 kr: http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... SubCatID=9 5: Mjölkkanna rostfri, 215 kr: http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... ubCatID=10 6: 4 olika sorters Kaffe med varierande Robusta/Arabica innehåll, ca: 200 kr: http://www.kaffemaskinen.se/webshop/sho ... ubCatID=16 Alltihop gick på dryga 6400 kr efter paketrabatt. Svettigt, eftersom jag gick långt över tänkta budget. Anledningen till att jag inte gick på en Gaggia Twin som jag hade tänkt är de råd jag fick. Tydligen så tar det inte så lång tid att skumma mjölk ändå, d.v.s. att klara sig utan den extra kokaren (Kallades "termoblock"?) och den ger inte riktigt samma ångkvalitet. Dessutom används inte alltid den doseringsautomatik som jag själv tyckte lät praktisk. Det skulle vara lika enkelt att göra manuellt. Om jag "bara" var villig att gå upp lite i pris så fick jag med en kvarn i paketet. Det skulle göra stor skillnad i smak, vilket var viktigare än den praktiska fördel jag fick med en Twin. Source first heter det ju... Eftersom jag blev övertygad om att han hade rätt i sin rekomendation så gick jag på det. Dessutom blev den vit! Genom att direkt köpa diverse tillbehör så hoppas jag att snabbt komma igång och bli min egen hobby Barista. Det var ett sant nöje (förutom när jag betalade ![]() Jag får återkomma när jag har några erfarenheter att förmedla. Frun fyller år på söndag så det händer absolut inget innan dess. Förutom att det kommer att gå åt en dj-a massa omslagspapper! |
Author: | Pediatrik [ Thu Aug 23, 2007 17:51 ] |
Post subject: | |
Härligt! Ser ut som ett alldeles utmärkt paket det där! Att du köpte en halvautomatisk + kvarn istället för helautomatiskt kommer du inte att ångra. Source first gäller även här! (Snart kommer du väl rosta dina egna bönor där hemma... ![]() Du får rapportera hur det går med hantverket framöver. Om Gaggia kan man generellt säga att deras maskiner behöver jobba mot lite motstånd för att få fram de där fina mussvansarna och riktigt god espresso, vilket i praktiken innebär att du måste "överdosera" mängden kaffe i portafiltret. För en dubbel innebär det att du fyller pf med så pass mycket kaffe att det nästan rinner över. Efter tampning skall kaffet nästan gå i brygghuvudet när du sätter fast pf i maskinen. Detta ger torra fina puckar och smaskig espresso! Ps Rekommenderar att du moddar ångröret på Gaggian. Panarellon (det svarta plaströret på ångröret) gör mest badskum av mjölken... Ds |
Author: | monkeydevil [ Thu Aug 23, 2007 18:46 ] |
Post subject: | |
Linnofil; det låter ju kanon det där! Det kommer bli superbra är jag säker på. Lite komiskt att det blev ett sånt deluxe-kit i slutändan (på sant selleri-rekommendations-manér...) ![]() Pediatrik; Intressant det du säger om att överdosera. Jag tycker nog också att det blir godare när det är motsånd som du säger och får ta lite tid att rinna igenom. Jag har dissat den där (onödigt teoretiska) 25 sekundersregeln för länge sen... ![]() |
Author: | Diver [ Fri Aug 24, 2007 10:16 ] |
Post subject: | |
Pediatrik skrev: Dessutom suger mjölkskummet på helautomatiska maskiner fett! Vilka tänker du då på? Jag tycker faktiskt Jura har riktigt bra skum då kör jag med en autocappucinotore tror jag den heter den fungerar riktigt bra. Min Jura gör betydligt bättre skum än en Gaggia Classik. Har just köpt ett nytt kaffe som jag tycker är riktigt bra som heter Passalacqua Cremador det liknar Mauro deluxe. Jag ska till Göteborg i september så det blir nog ett besök hos Kaffemaskinen så man kanske kommer hem med en ny maskin då. |
Author: | Lejonklou [ Sat Aug 25, 2007 18:23 ] |
Post subject: | |
Fasen vad kul det låter, Linnofil! Hoppas frun blir överlycklig. Jag blir verkligen sugen på att börja dricka kaffe igen när jag läser den här tråden. Det kan ju vara så himmelskt gott - men jag tål inte koffeinet nåt vidare (blir en ofokuserad Duracellkanin i 3 timmar). |
Author: | Pediatrik [ Mon Aug 27, 2007 10:17 ] |
Post subject: | |
monkeydevil wrote: Lite nyfiken på om du också låter mussvansarna rinna lite längre? Diver wrote: Min Jura gör betydligt bättre skum än en Gaggia Classik. ![]() |
Page 12 of 16 | All times are UTC+02:00 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited https://www.phpbb.com/ |