selleri.de

En plats för sveriges linnister.
It is currently Sun Apr 28, 2024 00:43

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 14 posts ] 
Author Message
 Post subject: Bästa glöggen?
PostPosted: Thu Dec 16, 2004 13:56 
Site Admin
Site Admin

Joined: Tue Oct 14, 2003 23:14
Posts: 2784
Location: Uppsala
Är själv en stenhård anhängare till Blossa lättglögg i de allra flesta sammanhang. Finns det någon som tycker att det finns bättre? Kivik? Saturnus ;)?

Ska leta upp ett ballt recept på hemmagjord glögg också, den tar 3 veckor att göra dock så jag lär inte hinna göra den i år...men god (och stark) blir den!


Top
   
 Post subject: Re: Bästa glöggen?
PostPosted: Thu Dec 16, 2004 14:03 
Ayn wrote:
Är själv en stenhård anhängare till Blossa lättglögg i de allra flesta sammanhang. Finns det någon som tycker att det finns bättre? Kivik? Saturnus ;)?

Ska leta upp ett ballt recept på hemmagjord glögg också, den tar 3 veckor att göra dock så jag lär inte hinna göra den i år...men god (och stark) blir den!
Blossa Lättglögg regerar!

:)

PS. Undra var du fick inspiration till denna tråd ifrån... Tänkte faktiskt själv starta den ;) DS.

/ MC


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Dec 16, 2004 14:05 
Site Admin
Site Admin

Joined: Tue Oct 14, 2003 23:14
Posts: 2784
Location: Uppsala
Vadå, nu förstår jag inte vad du menar :roll: :)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Dec 16, 2004 20:49 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem
User avatar

Joined: Fri Jun 11, 2004 09:04
Posts: 6792
Testade faktiskt den nya Blossa VITA starkglöggen. UNDVIK!
Blossa röda är det som gäller - den ÄR bäst.
Även om jag inte normalt "går på" reklam, men allt annat är sämre...

Lättglögg eller starkglögg är en smaksak.

Jag säger, hellre lite av den starka än mer av den lätta :D


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Thu Dec 16, 2004 21:10 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Mon Mar 29, 2004 16:54
Posts: 546
Location: umeå
Jag håller på med en egen laddning just nu får se vad det blir av den.
Köpte en spettsad med maltwhisky, nja var inte så märkvärdigt. Blossas "årgång" glögg brukar vara fin, iaf fjolårets.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Fri Dec 17, 2004 00:17 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Tue Jul 20, 2004 23:08
Posts: 5278
Location: Bromma-Stockholm
Gillar Blossas lättvinsglögg bättre än den starka. Den senare är för söt och "kladdig". Det kan iofs avhjälpas med tillsats av sprit :-)

Blossas glögg spetsad med cognac är min favve just nu....

/ B


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Fri Dec 17, 2004 18:44 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Fri Apr 02, 2004 18:18
Posts: 587
Location: Umeå
Bill50x wrote:
Gillar Blossas lättvinsglögg bättre än den starka. Den senare är för söt och "kladdig". Det kan iofs avhjälpas med tillsats av sprit :-)

Blossas glögg spetsad med cognac är min favve just nu....

/ B
Håller helt med, den är en riktig höjdare.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Fri Dec 17, 2004 23:47 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Sun Aug 15, 2004 21:35
Posts: 2188
Location: Uppsala
Bästa glöggen är pappas! Hemligt recept han fick för >50 år sen av en gubbe som dog (enligt uppgift dock ej av glöggen)...

Jag jobbar faktiskt på att få den tillverkad och såld. Inte särskilt söt, rätt kryddig, rätt "het" (26%), drickes i små glas.

Håll utkik efter "Thure Lejonklous jubileumsglögg" i hyllorna! :)

/Fredrik, som ännu inte hunnit göra nån ny sats i år... :(


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Sat Dec 18, 2004 10:08 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem
User avatar

Joined: Fri Jun 11, 2004 09:04
Posts: 6792
Kanon Fredrik, den ska vi givetvis testa.
Lycka till!


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Sun Dec 19, 2004 01:27 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Sun Aug 15, 2004 21:35
Posts: 2188
Location: Uppsala
Bill50x wrote:
Blossas glögg spetsad med cognac är min favve just nu....
Intressant nog är det den glöggen jag tycker mest påminner om pappas! :D

/Fredrik


Top
   
 Post subject: Re: Bästa glöggen?
PostPosted: Sun Dec 19, 2004 21:55 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Sun Mar 21, 2004 15:34
Posts: 1181
Location: Lerum/Göteborg
Ayn wrote:
...
Ska leta upp ett ballt recept på hemmagjord glögg också, den tar 3 veckor att göra dock så jag lär inte hinna göra den i år...men god (och stark) blir den!
Vi sätter varje år nedanstående recept. Den blir bra! Dock bör den dra längre,
5-6 veckor. Lite sent innan jul nu men passa ändå på medans svagdricka
finns att köpa och lagra den till nästa jul. Den vinner rejält på att stå ett år.
Rengör flaskorna noga med "bryggrent" så inte bakterier angriper den.
Hink med gladpack fungerar säkert men jag använder riktig jäshink med lock
och jäsrör. Efter tappning kan man låta bottensatsen sjunka och sedan tappa
om det. Minimera mängden luft i flaskorna vid lagring=fyll ända upp.

Publicerad i Göteborgs-Posten, Två Dagar är deras lördagsmagasin.

--------------
Två Dagars Dunderglögg

5 liter svagdricka
5 skivade potatisar
1 paket jäst
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit hel ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
1-2 paket russin (2 pkt-500g)
2,5 kilo socker

Blanda allt i en tiolitershink, täck med gladpack som du gör
små hål i - och låt brygden stå i lugn och ro i minst tre veckor.
Tappa upp på väl rengjorda flaskor. Värm och njut.
--------


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Sun Dec 19, 2004 23:16 
Site Admin
Site Admin

Joined: Tue Oct 14, 2003 23:14
Posts: 2784
Location: Uppsala
Det ser MYCKET likt ut det recept jag har. Är nog därifrån det är :) Så man ska helst ha ännu längre tid för jäsningen alltså...noterat!


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Mon Dec 20, 2004 16:27 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Thu Dec 04, 2003 11:45
Posts: 1956
Location: Norra Sverige
Blossa 04 tyckte jag var suverän


Top
   
 Post subject:
PostPosted: Tue Dec 21, 2004 16:57 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Sun Mar 21, 2004 15:34
Posts: 1181
Location: Lerum/Göteborg
Ayn wrote:
Det ser MYCKET likt ut det recept jag har. Är nog därifrån det är :) Så man ska helst ha ännu längre tid för jäsningen alltså...noterat!
Egentligen inte, jäsningen upphör långt tidigare. Det är för att det skall ligga och dra.

Finns variationer på denna om man söker på internet men dom är ju väldigt lika.
Mängden socker och potatis kan variera t ex. Men jag tror på hel ingefära från
grönsaksdisken snarare än påsar=bra råvaror. Jag har inte experimenterat utan
följt detta till punkt och pricka.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 14 posts ] 

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited