Jag älskar Kvibille ädelost på digestivekex (oliv) med rödvin. Gärna boxen Rawason's Retreat.
En mogen brie är också bra, men vilka sorter finns det att välja på?
En inte så spridd höjdpunkt är A-amrone med Pecorino Giglio Sardo (Extra).
Alla jag känner säger bara WOW!
Detta är en fårost från Sardinen, lagrad 6 månader, som gifter sig fullständigt guddomligt med amarone viner, och i synnerhet med den billigare A-amronen.
Det är inte lätt att få tag på denna fantastiska ost. Det finns många pecorinoostar i diskarna, och folk vill sälja vad som helst. Det vanliga är att man hittar den 3 månaders lagrade (brun omslag), men då fattar ni ingenting. Lam och smaklös, jfr med Giglio. Det är den extra sältan man vill ha, som tillsammans med A-amaronen ger smakupplevelsen. Och, gärna som (för)förätt medan mam väntar, inte efter maten.
Finns på Östermalshallen, Hötorgshallen och ICA Focus utan för Liseberg i Götborg. Det senare är Sveriges bästa ICA affär och i en klass lång över vad ni associerar namnen ICA och Coop.
För att hitta rätt pecorino titta efter den med svart 'omslag' och med 'färdiga' bitar att skära ut. Jag säger detta eftersom vi lever i Sverige, där man vanligen blir mer eller mindre idiotförklarad om man går in i en delikatessaffär och frågar efter något ganska välkänt som butiken inte har. Det går utmärkt att frysa denna ost, om man nu får tag på den.
Ni kan se den på
http://www.artisinalimport.com/public/CHEESE.htm