selleri.de
https://www.selleri.de/

Malningsgrad på espressokafffe
https://www.selleri.de/viewtopic.php?t=1994
Page 1 of 1

Author:  bauta [ Sat Feb 25, 2006 01:54 ]
Post subject:  Malningsgrad på espressokafffe

Börjar nu tycka att man fått lite vana av att köra min Gaggia Classic med La Pavoni kvarnen. Det verkar diffa i kvarninställningar mellan enkel & dubbel (lite jobbigt att göra direktjämförelser pga doseraren) - kan det verka rimligt? Tycker att en dubbel espresso kräver finare malet än en enkel.

Author:  daggen [ Sat Feb 25, 2006 13:15 ]
Post subject: 

så är det inte på min Classic iaf. Hursomhelst så brukar jag ändå inte använda enkelkoppen då man ändå alltid vill ha en dubbel :roll:

dessutom har jag läst på många ställen att folk tycker att enkelkoppen är svår att använda och att man inte får lika bra resultat med den.

hur funkar din La Pavoni tillsammans med Classic? Själv tycker jag att MDF har för stora steg för att man ska vara supernöjd med malningsgraden och få 25 sek shot. Jag upplever att classic är väldigt känslig för malningsgraden...

Author:  bauta [ Sat Feb 25, 2006 21:25 ]
Post subject: 

Jo, för normalbruk så är det ju nästan alltid en dubbel som gäller. Mer när man testar olika kaffesorter labbar med enkelfiltret - kanske snålheten som kommer fram. Jagköpte en beggad Classic och enkelfiltret såg oanvänt ut till skillnad från dubbelvarianten...

La Pavonin har nästan ett oräknerligt antal steg så när man ändrar är det oftast två snäpp i taget. Enda abret är att gaffeln för filtret är endast för filterhållare av mindre diameter än Classic'en, så den fick jag ta bort. Bygger ev en större gaffel själv eller nån form av pip så att man kan mala direkt ner i filtret utan doserare.

Author:  Pediatrik [ Mon Feb 27, 2006 11:33 ]
Post subject: 

Använder alltid dubbelfiltret, vilket är behovsstyrt :D , men jag har också hört att det är svårare att få bra resultat med enkelfiltret.

Håller med om att MDF:s stora svaghet är stegen mellen malningsgraderna. Eftersom jag enbart använder kvarnen för espresso, utnyttjar jag i princip bara grad 3-7. Hade hellre haft alla 34 steg på denna nivå än som det är nu!

Har själv löst problemet med att tampa två ggr, dvs fyller filtret med halva dosen kaffe-tampar, fyller på resten-tampar igen. Får på detta viset en perfekt dubbel på 20-25 sek varje gång. Annars kan man ju alltid köpa en Mazzer Mini... :wink:

Author:  bauta [ Mon Feb 27, 2006 14:33 ]
Post subject: 

Stampa två gånger?
Låter lite som hur man skall stoppa en pipa. Först med flickhand (halvlöst) sedan kärringhand (hårdare).

Page 1 of 1 All times are UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/