Jag har uppmärksammat att Linn har gett sig in i nya produktområden. Vad som hittills har presenterats är Selekt EK och Klassik EK samt kommande Klimax EK-12 (tyvärr inga bilder tillgängliga).
Selekt EK har Pre-Cirkus-lager, vilket betyder att det är nästan ett lager. Priserna spänner från 35 för Classic, 129 för EK och 298 för Klimax EK-12. Tusen alltså. Tyvärr än så länge inga bilder på Klimax-versionen.
Select EK har ett gjutet aluminium-chassi till skillnad från Classic med det vanliga chassit.
Precis som alltid är det "Source First" som gäller, ett perfekt kokt ägg är grunden till perfekta skivor. Ägget (L sk. frukostägg) ska vara rumstempererat och sänkas ner i kokande vatten. Kokas i 9 minuter och 25 sekunder därefter kylas snabbt i kallt vatten. Ägget ska kylas till 35 grader och därefter skivas. Endast då får man de perfekta skivorna för en ägg/kaviar smörgås.
Den test som är gjord, dagligen sedan ett år tillbaka, visar att Select EK räcker för allra flestas behov utom de allra högsta. För dem med de allra högsta kvalitetskraven och med de allra bästa äggen som grund är det givetvis Klimax-modellen som gäller. "Men smakar det så kostar det".
Attachment:
Select EK.jpg [ 170.13 KiB | Viewed 5326 times ]
Attachment:
Select EK-2.jpg [ 99.02 KiB | Viewed 5326 times ]
Attachment:
Select EK-3.jpg [ 152.89 KiB | Viewed 5326 times ]
Har givetvis testat även Select Classic EK men den var en besvikelse. Dålig definition av äggskivorna och den bumliga plastbasen förtog all snärt i hanteringen. Lagret är under all kritik och kvaliteten kan närmast jämföras med pre-Cirkus med den närmast fjantiga infästningen.
Attachment:
Select Classic EK.jpg [ 145.55 KiB | Viewed 5326 times ]
Men det ska bli intressant att prova Klimax EK-12 (kommer i höst) men även den uppgraderade Selekt Classic EK, den sägs ha ett klart bättre chassi i kompositmaterial som närmar sig egenskaperna hos det gjutna aluminium-chassit. Lagren sägs dock inget om men jag tvivlar på att Karousel kommer att bli standard som på alla LP12:or. Men förhoppningsvis bättre än dagens classic EK, kanske i klass med Cirkus.
Om jag fick önska något från EK-12 är det att man enkelt kan klyva äggen såväl på bredden (normalt) som på längden. Tror det skulle förhöja upplevelsen ytterligare något snäpp.
Rykten går för övrigt om ännu mer utvecklade varianter med EK monterad i stadigare bas, där basen har gummifötter för att inte glida på underlaget men med spikes mellan EK och basen. Det är lite olika spekulationer om vari basen består men antinget något trä-laminat eller någon komposit med skivor av olika material. En trovärdig källa säger att "Panzerholtz" är ganska troligt.
Attachment:
panzerholz.jpg [ 50.16 KiB | Viewed 5326 times ]
Hur designen kommer se ut råder det olika åsikter om, förmodligen tar det ett år innan fakta kommer fram.
/ B
PS. EK står för Egg Kutter, för den som undrar.