selleri.de
https://www.selleri.de/

Kaffe
https://www.selleri.de/viewtopic.php?t=11295
Page 3 of 3

Author:  stefan [ Fri Apr 28, 2017 10:43 ]
Post subject:  Re: Kaffe

Quote:
Det är lite samma inom kaffe som hifi,, source first!

- Bönorna är vinylen
- Kvarnen är svarven
- Espressomaskinen är förstärkeriet
Får ta upp igen frågan om kvarn. Har en Gaggia Classic och en kvarn som heter Solis Scala 166
http://www.thekompaniet.com/tillbehor/k ... ton-2.html
Vill minnas den kostade runt 90€ på Media Markt i Holland för mer än 10 år sedan.
Gaggian är lite nyare, fann den på Amazon UK för runt 200£. Hade en Krups tidigare.

Frågan är om det är värt att lägga bortåt 3K på en kvarn, mer än jag betalade för Gaggian ?
Jag får till en bra espresso tycker jag. Bönorna gör skillnad. Köper Bergstrands lösvikt i en
affär på Korsgatan Gbg, dessa är det bästa jag provat. Kahls är inte lika bra.

Är ingen supernörd som vill lägga stora pengar på maskineriet.

Author:  Tendaberry [ Fri Apr 28, 2017 12:02 ]
Post subject:  Re: Kaffe

Comstedt wrote:
Hur hårt man packar kaffet, och hur lång tid det sen tar för vattnet att rinna igenom det till färdig dryck påverkar stort. Nog för att det på fint får andra namn då, som tex lungo.

Är väldigt glad i god kaffe och espresso, men har hatt problem med magsår en längre period, så lagar som regel bara åt andra nu :|
Har du testat "third wave coffee", milt rostade bönor från något bra, lokalt rosteri? Bryggt i Hario V60 eller Aeropress, alternativt i Karlsbad-kanna.

Author:  Comstedt [ Fri Apr 28, 2017 14:45 ]
Post subject:  Re: Kaffe

Har provat aeropress, men har svårt a hittat något kaffe som är både mildt och riktigt godt. Och i tillägg är det oavsett inte snällt nog. Ska dock pröva nån ny medicin. Blir jag bra med det kanske jag vågar dricka kaffe igen, samma med alkohol...

Author:  Tendaberry [ Fri Apr 28, 2017 15:35 ]
Post subject:  Re: Kaffe

Comstedt wrote:
Har provat aeropress, men har svårt a hittat något kaffe som är både mildt och riktigt godt. Och i tillägg är det oavsett inte snällt nog. Ska dock pröva nån ny medicin. Blir jag bra med det kanske jag vågar dricka kaffe igen, samma med alkohol...
Jag antar att du provat bönor från Tim Wendelboe?

Author:  Roland [ Sun Jan 10, 2021 01:29 ]
Post subject:  Re: Kaffe

Hur går det med kaffet hemma i köket?

Själv har jag hittat "pour over" metoden med V60 vilken jag tycker innehåller trevliga moment för att få fram en drickfärdig kopp.
Inom den metoden finns t.ex. V60, Chemex, Kalita, Melitta. Säkert fler.

Oavsett vilket sätt man tillämpar för att göra sig en kaffe så är ju några moment och variabler återkommande vilka påverkar resultatet.
Använder ni volym eller vikt för att måtta fram rätt mängd malt kaffe?
Vatten samma sak. Höftar ni fram eller är det på grammet på en våg som gäller?

Hur gör du kaffe hemma?

Author:  Linncredible [ Sun Jan 10, 2021 15:55 ]
Post subject:  Re: Kaffe

Kör för egen del på med min Quickmill Andreja Premium (en sån här https://images.app.goo.gl/RjzAEiirmXDuUvMt9) och kvarn Anfim Best, båda inne på 13 året från inköp. Höftar vad gäller både kaffe- och vattenmängd men har ju hållit på några år nu och har tillräcklig känsla för det för att det oftast ska bli bra.

Author:  Roland [ Sun Apr 11, 2021 00:46 ]
Post subject:  Re: Kaffe

Image

Edit: Bytte till en bild med lägre upplösning

Author:  Pediatrik [ Sun Apr 11, 2021 12:42 ]
Post subject:  Re: Kaffe

Jag har aldrig fastnat för pour-over. Kör press mha kvarn och våg på jobbet;
6g kaffe/dl vatten. Hemma är det fortsatt espresso/cappu som gäller. Numera via en LM GS3 och en Santos 55. Kör vanligtvis med ratio på 1:1,5 dvs 20g i PF ger 30g i koppen.

Author:  Tendaberry [ Sat May 29, 2021 13:56 ]
Post subject:  Re: Kaffe

Roland wrote:
Hur går det med kaffet hemma i köket?

Själv har jag hittat "pour over" metoden med V60 vilken jag tycker innehåller trevliga moment för att få fram en drickfärdig kopp.
Inom den metoden finns t.ex. V60, Chemex, Kalita, Melitta. Säkert fler.

Oavsett vilket sätt man tillämpar för att göra sig en kaffe så är ju några moment och variabler återkommande vilka påverkar resultatet.
Använder ni volym eller vikt för att måtta fram rätt mängd malt kaffe?
Vatten samma sak. Höftar ni fram eller är det på grammet på en våg som gäller?

Hur gör du kaffe hemma?
Jag använder också V60 (och ibland Karlsbad-kanna, med inbyggt porslinsfilter) och kör med formeln 16 g bönor på 220 g vatten. Ställer normalt sett kannan med filter och malda bönor på vågen och nollar då denna.
Först häller jag på 60 g vatten och startar en timer, efter 45 Sekunder 55 g till, efter 1:30 ytterligare 55 g och till slut vid 2:15 50 g vatten till. Använder helst bönor från danska La Cabra.

Page 3 of 3 All times are UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/