selleri.de

En plats för sveriges linnister.
It is currently Thu Mar 28, 2024 11:43

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 39 posts ]  Go to page Previous 1 2 3
Author Message
 Post subject: Re: Kaffe
PostPosted: Fri Apr 28, 2017 10:43 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Sun Mar 21, 2004 15:34
Posts: 1179
Location: Lerum/Göteborg
Quote:
Det är lite samma inom kaffe som hifi,, source first!

- Bönorna är vinylen
- Kvarnen är svarven
- Espressomaskinen är förstärkeriet
Får ta upp igen frågan om kvarn. Har en Gaggia Classic och en kvarn som heter Solis Scala 166
http://www.thekompaniet.com/tillbehor/k ... ton-2.html
Vill minnas den kostade runt 90€ på Media Markt i Holland för mer än 10 år sedan.
Gaggian är lite nyare, fann den på Amazon UK för runt 200£. Hade en Krups tidigare.

Frågan är om det är värt att lägga bortåt 3K på en kvarn, mer än jag betalade för Gaggian ?
Jag får till en bra espresso tycker jag. Bönorna gör skillnad. Köper Bergstrands lösvikt i en
affär på Korsgatan Gbg, dessa är det bästa jag provat. Kahls är inte lika bra.

Är ingen supernörd som vill lägga stora pengar på maskineriet.


Top
   
 Post subject: Re: Kaffe
PostPosted: Fri Apr 28, 2017 12:02 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem
User avatar

Joined: Thu Nov 06, 2003 11:48
Posts: 888
Location: Hamburg
Comstedt wrote:
Hur hårt man packar kaffet, och hur lång tid det sen tar för vattnet att rinna igenom det till färdig dryck påverkar stort. Nog för att det på fint får andra namn då, som tex lungo.

Är väldigt glad i god kaffe och espresso, men har hatt problem med magsår en längre period, så lagar som regel bara åt andra nu :|
Har du testat "third wave coffee", milt rostade bönor från något bra, lokalt rosteri? Bryggt i Hario V60 eller Aeropress, alternativt i Karlsbad-kanna.

_________________
LP12/Keel/K-Radikal 2/Urika 1/Ekos 2/Akiva // Akurate DSM Katalyst // QNAP 219P II // Cisco WS-C2960-8-TC-L // Akurate tuner // Majik 4100/6100 // Akubarik (externt aktiva) // Grado PS500e


Top
   
 Post subject: Re: Kaffe
PostPosted: Fri Apr 28, 2017 14:45 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Sun Aug 24, 2008 23:45
Posts: 845
Location: Oslo
Har provat aeropress, men har svårt a hittat något kaffe som är både mildt och riktigt godt. Och i tillägg är det oavsett inte snällt nog. Ska dock pröva nån ny medicin. Blir jag bra med det kanske jag vågar dricka kaffe igen, samma med alkohol...


Top
   
 Post subject: Re: Kaffe
PostPosted: Fri Apr 28, 2017 15:35 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem
User avatar

Joined: Thu Nov 06, 2003 11:48
Posts: 888
Location: Hamburg
Comstedt wrote:
Har provat aeropress, men har svårt a hittat något kaffe som är både mildt och riktigt godt. Och i tillägg är det oavsett inte snällt nog. Ska dock pröva nån ny medicin. Blir jag bra med det kanske jag vågar dricka kaffe igen, samma med alkohol...
Jag antar att du provat bönor från Tim Wendelboe?

_________________
LP12/Keel/K-Radikal 2/Urika 1/Ekos 2/Akiva // Akurate DSM Katalyst // QNAP 219P II // Cisco WS-C2960-8-TC-L // Akurate tuner // Majik 4100/6100 // Akubarik (externt aktiva) // Grado PS500e


Top
   
 Post subject: Re: Kaffe
PostPosted: Sun Jan 10, 2021 01:29 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Wed Feb 11, 2004 10:10
Posts: 1660
Hur går det med kaffet hemma i köket?

Själv har jag hittat "pour over" metoden med V60 vilken jag tycker innehåller trevliga moment för att få fram en drickfärdig kopp.
Inom den metoden finns t.ex. V60, Chemex, Kalita, Melitta. Säkert fler.

Oavsett vilket sätt man tillämpar för att göra sig en kaffe så är ju några moment och variabler återkommande vilka påverkar resultatet.
Använder ni volym eller vikt för att måtta fram rätt mängd malt kaffe?
Vatten samma sak. Höftar ni fram eller är det på grammet på en våg som gäller?

Hur gör du kaffe hemma?


Top
   
 Post subject: Re: Kaffe
PostPosted: Sun Jan 10, 2021 15:55 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem
User avatar

Joined: Fri Dec 07, 2007 19:35
Posts: 872
Location: Stockholm
Kör för egen del på med min Quickmill Andreja Premium (en sån här https://images.app.goo.gl/RjzAEiirmXDuUvMt9) och kvarn Anfim Best, båda inne på 13 året från inköp. Höftar vad gäller både kaffe- och vattenmängd men har ju hållit på några år nu och har tillräcklig känsla för det för att det oftast ska bli bra.

_________________
ADSM -> A Exaktbox 10/1 -> A4200*2+A2200 -> Akubarik. Harmonihyllan, Yggdrasil. LS NAS. Linncredible WAF stealth shield. Roon.


Top
   
 Post subject: Re: Kaffe
PostPosted: Sun Apr 11, 2021 00:46 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Wed Feb 11, 2004 10:10
Posts: 1660
Image

Edit: Bytte till en bild med lägre upplösning


Last edited by Roland on Sun Apr 11, 2021 14:10, edited 1 time in total.

Top
   
 Post subject: Re: Kaffe
PostPosted: Sun Apr 11, 2021 12:42 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem

Joined: Mon Jul 25, 2005 10:53
Posts: 812
Location: Visby
Jag har aldrig fastnat för pour-over. Kör press mha kvarn och våg på jobbet;
6g kaffe/dl vatten. Hemma är det fortsatt espresso/cappu som gäller. Numera via en LM GS3 och en Santos 55. Kör vanligtvis med ratio på 1:1,5 dvs 20g i PF ger 30g i koppen.


Top
   
 Post subject: Re: Kaffe
PostPosted: Sat May 29, 2021 13:56 
Erfaren&Avancerad Medlem
Erfaren&Avancerad Medlem
User avatar

Joined: Thu Nov 06, 2003 11:48
Posts: 888
Location: Hamburg
Roland wrote:
Hur går det med kaffet hemma i köket?

Själv har jag hittat "pour over" metoden med V60 vilken jag tycker innehåller trevliga moment för att få fram en drickfärdig kopp.
Inom den metoden finns t.ex. V60, Chemex, Kalita, Melitta. Säkert fler.

Oavsett vilket sätt man tillämpar för att göra sig en kaffe så är ju några moment och variabler återkommande vilka påverkar resultatet.
Använder ni volym eller vikt för att måtta fram rätt mängd malt kaffe?
Vatten samma sak. Höftar ni fram eller är det på grammet på en våg som gäller?

Hur gör du kaffe hemma?
Jag använder också V60 (och ibland Karlsbad-kanna, med inbyggt porslinsfilter) och kör med formeln 16 g bönor på 220 g vatten. Ställer normalt sett kannan med filter och malda bönor på vågen och nollar då denna.
Först häller jag på 60 g vatten och startar en timer, efter 45 Sekunder 55 g till, efter 1:30 ytterligare 55 g och till slut vid 2:15 50 g vatten till. Använder helst bönor från danska La Cabra.

_________________
LP12/Keel/K-Radikal 2/Urika 1/Ekos 2/Akiva // Akurate DSM Katalyst // QNAP 219P II // Cisco WS-C2960-8-TC-L // Akurate tuner // Majik 4100/6100 // Akubarik (externt aktiva) // Grado PS500e


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 39 posts ]  Go to page Previous 1 2 3

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited